FlexDent – Sinter Laser

A Sinter Laser fémnyomtatás, más néven lézerszinterezéses fémnyomtatás, egy korszerű, additív gyártási eljárás, amely lehetővé teszi fém termékek, alkatrészek réteges létrehozását egy digitális modell alapján.

Ezt a technológiát a FlexDent Frézcentrumában már hosszú évek óta, megbízhatóan és folyamatosan kiváló minőséget biztosítva alkalmazzuk fogtechnikai termékek előállítására, ügyfeleink nagyfokú megelégedésére.

Ez egy viszonylag új technológia, amely folyamatosan fejlődik és terjed az iparban. A lézerszinterezéses fémnyomtatás működési elve a következő:

Digitális modell létrehozása: Először egy 3D digitális modellt kell létrehozni a tervezett termékről. Ez a modell lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy rétegenként építse fel a terméket.

Porréteg kialakítása: A fémnyomtatáshoz használt anyagot, amely finompor formájában van jelen, egy sík felületre terítik el.

Lézeres szinterezés: A lézerszinterezési eljárás során egy nagy energiájú lézert használnak a porréteg bizonyos pontjainak olvasztásához vagy szinterezéséhez. Ez a lézeri olvasztás lehetőséget ad arra, hogy a kívánt rétegeket kialakítsák, amelyek szilárdak és jól tapadnak az előző rétegekre.

Rétegek ismétlése: A porréteg újra és újra történő elterítése és a lézeres szinterezés rétegenkénti ismétlődése révén a termék fokozatosan felépül. Hűtés és utófeldolgozás: Miután az alkatrész teljesen kiépült és lehűlt, utókezelik, például hőkezelik, hogy javítsák az anyag tulajdonságait és a terméjk teljesítményét.

A Sinter Laser fémnyomtatás számos előnyt kínál az ipari alkalmazások számára, például:

Komplex geometriák létrehozása: A fémnyomtatás lehetővé teszi olyan termékek, egyedi alkatrészek kialakítását, amelyek hagyományosan nehézkesen, vagy akár lehetetlenül készíthetők el más gyártási eljárásokkal.

Anyagfelhasználás hatékonysága: A lézerszinterezéses fémnyomtatás során az anyag csak az alkatrész valóban szükséges részeire korlátozódik, így csökkenthető az anyagpazarlás.

A sinterezhető fémport olyan alapanyagokból állítják elő, mint rozsdamentes acél, alumínium, titán, nikkel, kobalt és más fémes ötvözetek. Ezek a fémportok lehetnek különböző szemcseméretekkel éskémiai összetételekkel, amelyek lehetővé teszik a különböző tulajdonságokkal rendelkező alkatrészek előállítását. A Fogtechnikában jellemzően a nikkelmentes ötvözeteket használjuk,úgymint: Co-Cr, illetve titán.

Gyors prototípusgyártás és szériagyártás: Az additív gyártási eljárások lehetővé teszik az alkatrészek gyors prototípusként való elkészítését és kisebb mennyiségű szériagyártást.

A lézerszinterezéses fémnyomtatás hasznos technológia lehet a repülési, űrkutatási, autóipari, orvostechnikai,- ezen belül szeretném kiemelni a fogtechnikát, mint saját szakágunkat – és egyéb iparágakban, ahol nagy pontosságot, megbízhatóságot és a termékek, alkatrészek testre szabását igénylik. Erre a pontosságra és megbízhatóságra mi a FlexDentnél alapvetően nagy hangsúlyt fektetünk.

Fontos megjegyezni, hogy a technológia fejlődik, és új anyagok és folyamatok válnak elérhetővé a Sinter Laser fémnyomtatásban. Az itt felsorolt anyagok 2021-ig voltak ismertek, de a jövőben további fémporok és ötvözetek válnak majd használhatóvá.