CAD-CAM Tervezés

A CAD-CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) tervezés egy olyan technológiai folyamat, amelyet számos iparágban alkalmaznak, beleértve a fogászatot is. Ez a folyamat a számítógépes tervezést és gyártást ötvözi annak érdekében, hogy pontos és testreszabott termékeket hozzanak létre.
A fogászatban a CAD-CAM tervezést fogpótlások, koronák, hidak, implantátum felépítmények és egyéb fogászati termékek tervezésére és elkészítésére használják.

A folyamat általában az alábbi lépéseket tartalmazza:

  • Szkennelés (CAD): A páciens fogait vagy az implantátum területét 3D-szkennerrel “lefotózzák”, hogy pontos digitális modellt hozzanak létre.
  • Tervezés (CAD): A digitális modell alapján a fogorvos vagy a fogtechnikus tervezi a fogpótlást vagy más fogászati terméket a számítógép segítségével. Ebben a fázisban a forma, méret és esztétika részleteit határozzák meg.
  • Gyártás (CAM): Az elkészített terveket a CAD-CAM rendszer továbbítja a 3D nyomtatóhoz vagy egy CNC (számítógép-vezérelt marógép) rendszerhez, ahol a fogászati termékeket pontosan elkészítik a terveknek megfelelően.
  • Befejezés és illesztés: Az elkészült fogpótlás vagy eszköz ellenőrzése és finomhangolása következik, hogy biztosítsák a pontos illeszkedést és a kívánt funkcionalitást.

A CAD-CAM tervezés lehetővé teszi a fogorvosok és fogtechnikusok számára a gyorsabb és pontosabb fogpótlások és eszközök készítését. Ezáltal csökkenthetők a hagyományos laboratóriumi folyamatokra szükséges idő és emberi beavatkozás, ami javítja a fogászati kezelések hatékonyságát és eredményeit.